Biografie

 

Marlies Kieft (Bergen, 1967) hield van jongs af aan al veel van taal. Haar eerste opstel ging over een begrafenis. Later zou dat opstel aangevuld worden met luchtiger ‘repertoire’. Het liefst combineert ze zwaarte met lichtheid. Om een luchtig verhaal mag best gehuild worden en in een tragisch verhaal kan net zo goed een lach zitten.

Marlies is nieuwsgierig. Als 12-jarige wilde ze detective worden. Met een kameraadje volgde ze onschuldige burgers, die hun hond uitlieten; uiterlijke kenmerken en gedrag werden in een opschrijfboekje genoteerd. 's Avonds lagen ze uren in hun tuin om te zien wat deze mensen in hun huiskamer uitspookten (meestal televisie kijken).

De interesse voor mensen en de liefde voor het schrijven leidde haar naar de School voor Journalistiek. Ze houdt veel van reizen en tijdens haar studie ging ze er nog regelmatig op uit. Ze maakte daar ook reisverslagen van.

Na de opleiding Journalistiek gaf Marlies les in Creatief Schrijven aan de Vrije Hogeschool in Driebergen. Ze ruilde het lesgeven in voor een vaste betrekking bij dagblad Trouw, waar ze vier jaar met veel plezier werkte als redacteur Religie en Filosofie. Maar na verloop van tijd begon het reizen weer te kriebelen.

Ze zwierf een paar maanden door Latijns-Amerika en woonde daarna nog enige tijd in Berlijn. Terug van haar buitenlandse avonturen ging ze weer aan de slag, dit keer als freelance-journalist. Inmiddels werkt ze zo'n twintig jaar als zelfstandige voor verschillende tijdschriften en (dag)bladen. Ze voelt zich betrokken bij ieder verhaal dat ze schrijft. Of het nu een interview is met een gelovige voetballer of een reportage over zwangere zwerfmeisjes; elk verhaal werkt ze uit met liefde voor het schrijven en met respect voor de geïnterviewden.

Haar schrijfbedrijf heet Nieuwsgierig, naar de drijfveer voor haar werk. Naast haar journalistiek werk tekent Marlies ook levensverhalen op (jeugdverhalenwinkel.nl)

In maart 2018 verscheen haar autobiografische roman bij Nijgh & Van Ditmar: 'Anders mooi. Leven met Pippa' . In het boek beschrijft ze het leven met haar oudste dochter, die is geboren met het Syndroom van Down.

Ze woont met haar man en drie kinderen in Amsterdam-Noord.